White Arkitekter designs a new public living room for the city of Växjö

0

With its proposal “Under one roof” White Arkitekter won the design competition for a new station and City Hall in the southern Swedish city of Växjö. As the motto suggests, the building gathers several functions in one volume and connects the city’s different parts. This new ‘living room’ is open, welcoming everyone from teenage girls and senior citizens to municipal employees and visitors. The building also creates a new silhouette in the city.

White Arkitekter designs a new public living room for the city of Växjö
One of the entrances to Växjö’s new station and City Hall building/ © Tegmark

In an anonymous competition with five international teams, White was the jury’s unanimous choice. The jury stated:

The proposal presents a coherent and characterful building with a strong expression, a new silhouette and a new landmark for Växjö … The building has three main entrances that connect well to the city’s structure. The entrances intertwine elegantly in the interior, creating ‘Växjö’s living room’, a beautiful vertical wooden room that connects all the building’s different levels … Overall, the winning proposal is an elaborate building which is able to meet Växjö’s requirements and intentions of a sustainable future throughout.

White Arkitekter designs a new public living room for the city of Växjö
Växjö’s new living room, a beautiful atrium which lets in natural light and connects all the floors in the new station and City Hall building / © Tegmark

The 14,000 m2 wooden structure will be a new focal point in the middle of the city. A meeting place with a tourist office, exhibition area, waiting room, cafés and shops, meeting rooms for various occasions and a modern workplace for municipal employees.

A series of public spaces, including a new park, a square and a wooden bridge with a green roof, connect the building to its direct surroundings and the city. Inside, the station and City Hall are linked together by a wide staircase, designed as a meeting place where visitors can sit down and experience the city. The building’s various functions are organised around “Växjö’s living room”, a new public meeting place for citizens, visitors and employees.

White Arkitekter designs a new public living room for the city of Växjö
A new bridge over the railway connects the new building with the museum park / © Tegmark

Växjö’s identity is reflected in our choice of materials; glass and wood, and in the smart and sustainable technical solutions. Our goal has been to create a building at the forefront of development in sustainable construction as well as to achieve the highest Swedish environment certification. People are placed at the heart of this building which will be socially, economically and ecologically sustainable over time

, says Klara Frosterud, Lead Architect at White.

White Arkitekter designs a new public living room for the city of Växjö
The city hall staircase leading from the station to the City Hall reception is also a meeting place where visitors can experience the city/ © White

The compact volume is strategically adapted to the city scale. Towards the north and east the volume is considered as a two story building with a large sloping roof. The sloping roof reduces the building’s envelope and ensures lower energy consumption throughout the building’s life. The design minimises the use of building materials and waste, leading to reduced environmental impact and a faster construction process. The project sees White continue its successful collaboration with Oslo-based structural engineering company Florian Kosche, which specialises in wooden structures.